Ханс-Георг Шварценбек: „Байерн ще играе на финала!“

Финалът за Купата не европейските шампиони, 1974-та година. Атлетико Мадрид срещу Байерн Мюнхен. Най-специалният мач в кариерата на Ханс-Георг Шварценбек. Играчите от Мюнхен вече виждаха как губят мача, но си осигуриха преиграване в 120-ата минута, благодарение на гол в добавеното време на великия защитник. Два дни по късно баварците спечелиха убедително преиграването с 4:0 и стават за пръв път европейски шампиони в своята история. В разговор с fcbayern.de, Шварценбек си спомня за финала отпреди 42 години и обсъжда предстоящия мач между двата отбора.

„В последните няколко дни много хора ме питаха за финала от 1974-та срещу Атлетико. Помня го добре: бяхме към края на мача и те ни водеха с 1:0. Малко преди последния съдийски сигнал, получих пас от Франц Бекенбауер. Бях изненадан, защото в такива ситуации той обикновено би шутирал към вратата. Интуицията ми не ме подведе, отправих удар в същия момент, в който Герд Мюлер се оплака, че не съм му подал. И вкарах!

Голът беше много важен за мен и отбора, няма спор. Той ни осигури преиграване, което се проведе два дни по-късно. Успяхме да спечелим с 4:0! Нещо немислимо днес: само два дни по-късно! Подготвихме се за мача с леки тренировки и масажи и имахме добро усещане за мача. И той премина добре. Това беше първото ни спечелване на този турнир, който спечелихме също през 1975-та и 1976-та. Най-прекрасният момент в моята кариера, по-добър дори от спечелването на Световното първенство!

Двата мача от полуфиналите ще бъдат трудно предизвикателство за Байерн. Атлетико е труден опонент. Срещу тях е неловко да се играе и трябва да бъдат взети насериозно, както преди, така и сега. Основна цел за нас е да избегнем загубата като гост. Това ще ни постави в добра позиция преди реванша в Мюнхен. Тогава ще бъда на стадиона, но мача в Мадрид ще го гледам по телевизията. Убеден съм: Байерн ще стигне финала!“

Comments

comments