Нова загуба в Испания – къде сбърка Пеп този път?

Без победителите в ШЛ от 2013 г. Франк Рибери, Жером Боатенг и Томас Мюлер в стартовия състав, Байерн загуби с 0:1 от Атлетико в Мадрид в първия полуфинал и е изправен пред нов испански проблем. Ранен гол на Саул, който премина последователно през Бернат, Алонсо и Алаба, преди да остави Нойер безпомощен донесe победата на „червено-белите“. Прекали ли Пеп Гуардиола с тактиката?

Когато бе попитан защо не е заложил от началото на Томас Мюлер, преводачът се обърка и попита „защо не започна Меси?“. Смешен завършек на не толкова весела вечер – Байерн си тръгна с гол пасив и в Мюнхен Гуардиола ще има тежката задача да докаже, че може да отстрани испански отбор на полуфинал в ШЛ.

Атлетико направи голяма крачка към финала. За нас още остава надежда, но трябва да вкараме голове“, каза Шаби Алонсо. „Вярваме си“, добави Мануел Нойер.

За тази цел, трябва да бъде счупен испанският карък. Както през 2014 г. (0:1 срещу Реал) и 2015 г. (0:3 срещу Барса) баварците загубиха мача си в Испания, без да успеят да вкарат гол. За трети път изборът на Гуардиола на стартов състав в тези мачове става причина за много повдингати вежди. Отново остана впечатлението, че Пеп се е надиграл сам с избора на тактика, макар това да не е съвсем справедливо, тъй като през второто полувреме отборът игра добре.

Най-големи дискусии предизвика изборът на испанеца да не започне с двама души – иконите на Байерн Томас Мюлер и Франк Рибери. Недопустим лукс за бившия треньор на Байерн Отмар Хицфелд, който коментира в студиото на „Скай“: „Мюлер за Байерн е като Меси за Барса. Във важните мачове такива играчи са незаменими.“ Причината да не заложи на Мюлер бе разкрита от самия Гуардиола – искал е да насити центъра с играчи, които да владеят повече топката в класическа схема 4-3-3. Двама автентични централни полузащитника, каквито са Артуро Видал и Тиаго Алкантара. „Исках да имам с един халф повече“, обясни Пеп. Подобно нещо той направи и при 2:2 с Бенфика, но тогава централен нападател бе Мюлер вместо Левандовски.

Рибери пък не започна по две причини. Първо, 33-годишният французин е бил леко контузен, както призна помощник треньорът Херман Герланд: „Франк имаше малко проблеми, наложи се да прекъсне тренировката вчера.“ От друга страна, идеята на Пеп е била двете крила Кингсли Коман вдясно и Дъглас Коста вляво да пробиват почти до самата аутлиния и тогава да преодоляват защитата зад нейния гръб. „Исках да имам играч със силен ляв крак отляво и със силен десен крак отдясно“, мотивира се Гуардиола.“Срещу отбор, който обича да упражнява преса в предни позиции, а назад стои дълбоко, се нуждаеш от широчина. Искахме да излизаме далеч до линиите и оттам да центрираме.“

На практика за съжаление този план не сполучи. Тиаго бе отчайващ заместник на Мюлер, рядко влизаше спокойно в единоборство. По крилата Коста и Коман само три пъти успяха да достигнат наказателното. Цифрите говорят достатъчно красноречиво за дебюта на двете крила на полуфинал – 33% от пасовете на Коста се озоваха във владение на противника, Коман записа едва 14 комбинации (за сравнение Лаам – 99). С действията си Коста загуби 26 пъти топката, а Коман – 18 пъти.

И докато влезлият 25 минути преди края на мястото на Коман Рибери напусна безмълвен стадиона, Мюлер (сменил в 70-ата минута Тиаго) се изказа леко засегнат, но все пак като истински отборен играч. „Не съм щастлив, но в такъв момент няма място за разочарование, ако човек иска тимът му да има успех. Трябва да владеем емоциите си. Ако всеки седи намръщен на пейката, това не помага на никого. Сега ще дадем газ, защото всичко ще се реши в реванша.“

„Томас е пример за всички. Сигурен съм, че ще вкара гол в реванша“, каза Филип Лаам.

Нито една минута не изигра Жером Боатенг. Три месеца и пет дни след контузията си той трябваше да се върне в игра, пътува с тима до Мадрид, но изгледа мача от трибуните. Гуардиола, който бе обявил немския национал за готов за игра, изведнъж постави под въпрос дори участието му в мача в Мюнхен във вторник. „Четири, пет дни тренировки бяха твърде малко за него. Не знам дали ще е готов и за реванша.“ Оливер Кан заяви пред ZDF, че разбира решението на треньора. „Да върнеш Боатенг в такъв мач, никой нормалем треньор не би поел такъв риск.“ Вместо световния шампион, в центъра защитата играха Хави Мартинез и Дейвид Алаба. Ако Пеп бе решил да заложи на младия Йошуа Кимих, който е неизменна част от защитата на Байерн в ШЛ през 2016 г., Алаба можеше да бъде използван на левия бек вместо неубедителния Хуан Бернат – това е единственото решение, което Гуардиола трябва категорично да отбележи като грешка.

В реванша избора на състав трябва да му се удаде по-добре. Лаам: „Нищо не е свършило! Има реванш и знаем каква е атмосферата на „Алианц Арена“, когато феновете ни подкрепят. Още имаме голям шанс да играем на финал.“

Източник: Eurosport.de

Comments

comments