Дъглас Коста – най-проспериращият играч на „Байерн“ този сезон

Преди около 12 месеца Дъглас Коста беше замесен в унизително отпадане от Шампионска лига. Бразилецът и неговите съотборниците от Шахтьор бяха безпомощни при разгромяващата загуба с 0:7 от Байерн в реванша от осминафиналите.

По това време Коста е талант, който все още не е успял да разкрие потенциала си. През 2010 г., на 19-годишна възраст той подписва договор с отбора на Мирча Луческо, но през първите няколко сезона не успява да се наложи в атаката на отбора.

През сезон 2013/2014 Коста променя хода на съдбата си, като завършва годината с общо 7 гола и 14 асистенции във всички турнири, което до този момент е най-доброто постижение в кариерата му .

Избухването на войната в Източна Украйна през 2014 г. превръща футболиста и неговите съотборници в бежанци, които продължават своите тренировки в Киев и играят домакинските си мачове в Лвьов.

През последния си сезон в Шахтьор Коста отбелязва 5 гола и подава за още 7. Сред съотборниците му по-продуктивни са  Алекс Тейшейра и Луиз Адриано, а Тайсон е играч на неговото ниво.

Миналото лято Байерн се отказа да привлича скъпи офанзивни футболисти като Анхел Ди Мария, Антоан Гризман и Рахийм Стърлинг. От страна на ръководството не липсваше интерес към Тейшейра и Тайсън, които също можеха да се окажат добри попълнения. Вместо това най-успешният отбор в Германия предпочете Коста, за когото бяха похарчени 30 млн. евро (според transfermarkt).

Коста пристига в Мюнхен малко преди да навърши 25 години. Той е постигнал добра физическа форма, но все още не е разкрил потенциала, който показва като юноша. Обикновено фланговите играчи на неговата възраст са далеч от величието и трудно достигат топ ниво. Коста е изключение от това правило – от самото начало в Мюнхен той се включва с бясна скорост и засега не намалява оборотите.

След като Рибери получи неприятна контузия в глезена, Коста нямаше конкуренция за титулярно място.

В дебюта си в Бундеслигата срещу Хамбургер Дъглас асистира за третия и вкара петия гол при победата с 5:0. Той записва 10 асистенции в първите си седем срещи в първенството. Това е забележителна постоянност за играч, който до този момент е показвал класата си само от време на време.

Коста играе ключова роля и когато клубът се нуждае от него. В мача с Хофенхайм баварците бяха останли с 10 човека и изоставаха с едно попадение, а Коста успя да асистира и за двете попадения, които доведоха до обрата в мача.

Откакто обаче получи мускулна контузия и пропусна мачовете през декември, формата му не е същата. Той трябва да поработи върху подаванията си, които въпреки че са добри, все още не са световна класа. Коста разчита прекалено много на уникалния си дрибъл и на зашеметяваща си скорост, за да създава положения, но в случаите, когато няма пространство за пробив, изпитва затруднения при последния пас.

Освен това играч от неговата класа би трябвало да е по-резултатен, отколкото е той – дори Рибери, който е типичен плеймейкър, е завършвал само два сезона с по-малко от 10 попадения (изпълнената с контузии кампания 2014/2015 е пример за това).

Въпреки всичко трябва да се отбележи, че Дъглас Коста играе фантастично. Попадайки в Бундеслигата, със своите 17 асистенции само за един сезон, той вече надмина най-добрите показатели в кариерата си. За оставащите близо три месеца до края на кампанията Коста със сигурност ще увеличи тази бройка.

Коста прави огромни крачки в развитието си и не е изключено да стане още по-добър в следващите месеци. През декември той обяви пред Globo, че има амбицията един ден да бъде сред претендентите за Златната топка. Със скоростта, с която се развива, това не е изключено да се случи.

Коста успява без проблем да разгърне своя потенциал и да стане звездата, която винаги е обещавал да бъде.

Източник: bleacherreport.com

Comments

comments