Още 3 гола остават на Левандовски до голямата цел

Че Роберт Левандовски е велик футболист и голмайстор, е известно отдавна. Този сезон обаче полската суперзвезда може да влезе в историята. 11 минути трябваха на Леви да вкара двата си гола при победата 3:0 над Шалке, с които прекъсна 390-минутната си суша без попадение в Бундеслигата. А 390 минути без гол за нападател от класата на Левандовски са цяла вечност. „Много се радвам“, не криеше усмивката си полякът, чийто последен гол бе преди месец при победата с 1:0 над Кьолн. За криза обаче не може да се говори – и Левандовски го доказа срещу Шалке.

„Не може да вкарваш цял сезон, трябва да имаш търпение“, каза 27-годишният поляк, демонстрирайки спокойствие. Личеше си обаче, че двата гола са истински мехлем за душата му.  3 дни по-рано той бе резерва в реванша срещу Бенфика, което не го направи особено щастлив. „Не съм доволен, когато седя на пейката и само гледам какво правят колегите ми“, заяви нападателят, който обаче уточни, че не оспорва решението на Пеп Гуардиола. „Всеки играч иска да играе във всеки мач, но това е невъзможно.“ Левандовски също така призна, че в последните седмици е имал „малко проблеми“ – головата машина леко засече. Стрелецът обаче остана спокоен, дори малката автокатастрофа след мача с Щутгарт не го извади извън релси. И в събота дойде головата експлозия. „Понякога е добре замалко да поспреш и после пак да дадеш газ“, разкрива тайната си полякът. Така и направи срещу Шалке, макар че настройваше мерника си около 45 минути. След това обаче влезе в обичайната си роля и с головете си с номера 26 и 27 приближи тима си с една крачка по-близо до титлата. След мача това вече беше минало и Левандовски вече започна да се настройва за мача за Купата срещу Вердер. „Сега е важно да продължим серията си срещу Вердер и да се класираме на финал“, каза голмайсторът, който въпреки че е с подчертано силен десен крак в събота се разписа с левачката и с глава.

Още 3 парчета трябват на Левандовски, за да стигне постижението от 30 гола за един сезон, което никой не успял да реализира от 39 години. През сезон 1976/77 Дитер Мюлер вкара 34 гола за Кьолн. „Откога?“, невярващо попита полякът. „За да вкарам 30 гола обаче, трябва да продължим да играем добре в Бундеслигата.“  Байерн обаче трябва да запази концентрация в първенството не само за индивидуалната цел на нападателя, но и за да не излезе от форма преди важните мачове в Шампионската лига. „Ако пренебрегнем Бундеслигата, ще ни падне нивото и за Шампионската лига. Продължим ли да играем добре в първенството, ще е по-лесно и в Европа“, обясни полякът. Посланието му е ясно – Байерн трябва да продължи да мачка.

Сезон                  Голмайстор     Клуб                           Голове 

1971/72                Герд Мюлер     Байерн                                40

1969/70                Герд Мюлер     Байерн                                38

1972/73                Герд Мюлер     Байерн                                36

1976/77                Дитер Мюлер  Кьолн                                   34

1965/66                Лотар Емерих  Борусия Д                           31

1973/74                Герд Мюлер     Байерн                                30

1973/74                Юп Хайнкес       Борусия М                         30

1968/69                Герд Мюлер     Байерн                                30

1963/64                Уве Зеелер        Хамбург                             30

Източник: TZ.de

Comments

comments